Av 1 § samäganderättslagen framgår att lagen är tillämplig på fastighet, lös sak, aktie, obligation och skuldebrev. Lagen är i sina väsentliga delar analogt tillämplig på bostadsrätt (NJA 1995 s. 478). I tillämpliga delar gäller den även tomträtter (20 §).
Om inte annat kan visas gäller en presumtion för att delägarna äger lika delar.
Delägare kan förfoga över sin andel utan samtycke från övriga delägare, vilket inkluderar försäljning av sin andel. Förfogande över godset som helhet eller åtgärd i dess förvaltning kräver samtliga delägares samtycke. Om någon delägare är indisponibel, på grund av exempelvis sjukdom, kan övriga delägare fatta beslut som är avgörande för godsets bevarande och inte kan uppskjutas, utan denne (2 §).
Om delägarna inte kan enas gällande egendomens förvaltning och användning kan delägare ansöka om att tingsrätten ska förordna en god man ska ha hand om egendomen viss tid (3 §). Den gode mannen har rätt att hyra ut egendomen, om detta kan anses vara för delägarnas bästa, och fördela avkastningen mellan dem (4 §).
Varje delägare har rätt att begära via tingsrätt förordnande om försäljning av egendomen för gemensam räkning på offentlig auktion, om inte annan delägare kan visa synnerliga skäl för anstånd (6 §).
I 7 § samäganderättslagen anges att om annan delägare av en fastighet vill att samägandet ska upplösas genom klyvning och tingsrätten ännu inte slutligt prövat att fastigheten ska utbjudas till försäljning, ska tingsrätten vilandeförklara ärendet. Enligt samma paragraf ska frågan om försäljning vila om ansökan om klyvning skett ”till dess sig visat, huruvida på den ansökan klyvning kommer till stånd; är ej ansökan om klyvning gjord, give rätten nödig tid därtill.”
Kostnader som uppstått på grund av samäganderättslagen för auktion eller förvaltning av samägt gods vidkänns var och en av delägarna i förhållande till sin lott (15 §).
Samäganderättslagen är en dispositiv lagstiftning vilket innebär att den kan avtalas bort. Vill man som samägare inte omfattas av lagens bestämmelser och ta fram en egen reglering kan man upprätta ett samägandeavtal. Samägandeavtal är ett effektivt sätt att förhindra framtida konflikter gällande godsets förvaltning samt äganderättsförhållanden.