top of page

Äktenskapsförord

Äktenskapsförord är ett avtal mellan makar eller blivande makar om vad som ska vara enskild egendom i ett äktenskap. Avtalet innebär ett avsteg från den annars gällande likadelningsprincipen av makarnas egendom vid en framtida skilsmässa.

 

Förordet kan skrivas när som helst under ett äktenskap eller inför det. Om en blivande make är angelägen om att upprätta ett äktenskapsförord är det klokt att se till att detta upprättas före vigseln. Efter vigseln kan det vara svårare att komma överens och det finns inga rättsliga möjligheter att tvinga den andre maken till en underskrift.

 

Makarnas underskrifter av förordet behöver inte bevittnas för att handlingen ska vara giltig. Bevittnad underskrift är dock något att rekommendera. För att ett äktenskapsförord ska gälla måste det registreras genom att skickas till Skatteverket. Om ett förord upprättas före vigseln bör det registreras inom en månad efter vigseln för att gälla från tidpunkten för vigseln. Annars blir det gällande från tidpunkten för registreringen. Det kan vara klokt att bifoga en förteckning av makarnas egendom till äktenskapsförordet.

Förord är den enda möjligheten, förutom bodelning, för makar att bestämma om egendom ska vara enskild eller giftorättsgods. Om t.ex. ena maken blir svårt sjuk kan en justering av makarnas enskilda egendom och giftorättsgods göras genom ett förord till förmån för den efterlevande maken framför efterlevande barn.

bottom of page